021-37628

تقویت بتن

دلیل تقویت بتن چیست؟+ نحوه تقویت بتن آسیب دیده

تصور صنعت ساختمان­‌سازی بدون وجود ترکیب مقاوم و خشنی به نام بتن، کار سختی است. بتن را امروزه در هر گوشه و کنار ساختمان­‌سازی می­توان دید. از مراحل اولیه یعنی ساخت فوندانسیونی قابل اتکا برای ساختمان گرفته تا سقف بنا و حتی نمای آن، همه رد پای بتن را به ما نشان می­دهند

تصور صنعت ساختمان­‌سازی بدون وجود ترکیب مقاوم و خشنی به نام بتن، کار سختی است. بتن را امروزه در هر گوشه و کنار ساختمان­‌سازی می­توان دید. از مراحل اولیه یعنی ساخت فوندانسیونی قابل اتکا برای ساختمان گرفته تا سقف بنا و حتی نمای آن، همه رد پای بتن را به ما نشان می­دهند. ویژگی‌­های منحصر به فرد این ماده، مقدمات حضور آن در تمام امور عمرانی را فراهم می­کند. حتی سدها، جاده‌­ها و پل‌­ها نیز بدون حضور بتن به مشکل برمی‌­خورند. بتن همراه همیشگی صنعت عمران است.

مقاومت ضربه و توانایی تحمل بار بالای بتن تا مدت‌­ها نیاز مهندسان عمران بابت یک ماده اولیه کم ­نقص را از بین می­‌برد. امروز اما با پیشرفت صنعت عمران و آفرینش سازه­‌های عظیم در شهرها و جاده‌­ها، دیگر بتن به تنهایی کافی نیست و باید به تقویت آن پرداخت. روش­‌های تقویت بتن، موضوع این مقاله است. در این مقاله قصد داریم راه‌­های افزایش مقاومت و تقویت ویژگی­‌های آن را بیان کنیم و به دلایل نیازمان به تقویت این ماده بپردازیم.

بتن چیست؟

به ترکیب سیمان، شن، ماسه، آب و برخی مواد افزودنی با نسبت مشخص، بتن می­گویند. بتن مقاومت بالایی در برابر شکستن دارد و می­تواند وزن بسیار زیادی را تحمل کند. این ماده در ساخت فوندانسیون، تیر و ستون­‌ها، سقف و دیوار در صنعت ساختمان و در ساخت پل و سدهای عظیم کاربرد دارد. بتن علاوه بر مقاومت بالا، یک عایق مناسب نیز برای گرما و صوت می­باشد. این ویژگی­‌ها، از بتن یک ماده ایده­‌آل برای استفاده در بخش‌­های مختلف صنایع عمرانی ساخته است.

دلیل تقویت بتن

دلیل تقویت بتن

در کنار این ویژگی­‌های مثبت، چند نقص آشکار نیز در بتن وجود دارد. مقاومت کششی کم و ضعف در برابر نوسانات دما باعث می‌­شود گاهی بتن چندان قابل اتکا نباشد. غیر از این مورد، بتن وزن بسیار بالایی دارد و به خودی خود، ماده سنگینی است. بتن اولیه برای تحمل وزن خود باید تقویت شود. این فرآیند تقویت می‌­تواند خواص دیگری را نیز در این ماده به وجود آورد تا کاربرد بهتری در انتظار آن باشد.

غیر از این موضوع، گاهی به دلیل اشتباهات موجود در طراحی و اجرای بتن یا نیاز به افزایش بار ساختمان، لازم است بتن ساخته شده تقویت شود. گاهی هم بتن خودش با ترک­‌های ریز روی سطح خود یا ایراداتی از این دست، نیازش به تقویت را به سازندگان اطلاع می­دهد. همه عوامل گفته شده در کنار هم، موجب می­شود که به دنبال روش‌­هایی برای تقویت سازه‌­های بتنی و افزایش توان تحمل بتن باشیم.

در صورتی که بتن دچار آسیب­‌دیدگی شود و اقدام به تقویت آن در زمان مناسب انجام نگردد، خسارت‌­های جبران‌­ناپذیری به بتن و حتی کل یک سازه وارد می‌­شود. به همین دلیل، منطقی است تا به موقع نسبت به ترمیم و تقویت بتن اقدام شود.

روش های تقویت بتن

به طور کلی، روش های تقویت بتن شامل استفاده از مواد یا سازه­‌هایی است که توان تحمل و خواص بتن را تقویت می­‌کنند. مهم­ترین روش‌­های تقویت بتن عبارت‌­اند از:

آرماتور بندی

 معروف­ترین روش برای تقویت خاصیت کششی بتن، آرماتور بندی نام دارد. در این روش به کمک سازه‌­های فولادی بزرگ، مقاومت بتن افزایش داده می‌­شود.

روش FRP

 در این روش، به کمک پلیمرهایی که از رزین و الیاف مختلف مانند شیشه، کربن و آرامید یک پوشش کامپوزیتی ساخته شده و زیر سازه نصب می­شود.

افزایش ابعاد سازه

 این روش برای تیرها و ستون‌­ها قابل اجراست. همانطور که از نام آن مشخص است، در این روش ابعاد تیر را افزایش می­دهند تا تحمل آن بالاتر برود.

روش های تقویت بتن

پس­‌تنیدگی و پیش‌­تنیدگی

در این روش، پس از آنکه بتن اصطلاحا کمی خودش را گرفت، فولاد کار شده در آن را از طرفین دچار کشیدگی می­‌کنند تا تنش وارده بر بتن، مقاومت آن را افزایش دهد.

دیوار برشی

به کمک دیوارهای برشی می­توان وزن بیشتری روی سازه اعمال نمود.

ژاکت بتنی

در این روش، دور تا دور بتن به کمک یک سازه فولادی پوشانیده می­شود تا مقاومت آن بیشتر شود. این روش هم اغلب برای ستون‌­ها کاربرد دارد.

استفاده از الیاف در تولید بتن

با افزودن الیافی نظیر پلی­‌پروپیلن به بتن، در صورت رعایت اصول تولید، بتنی با مقاومت کلی بالاتر ساخته می­شود.

تقویت بتن آسیب دیده

روش های تقویت بتن، محدود به افزایش مقاومت سازه‌­های بتنی در برابر مشکلات احتمالی نیست. گاهی کار به آنجا می­کشد که با یک بتن آسیب­‌دیده طرف هستیم. در این شرایط، استفاده از سازه‌­های فلزی یا الیاف تقویتی دیگر دردی را دوا نمی‌­کنند.

برای تقویت بتن آسیب دیده، باید در مرحله جلوی افزایش آسیب‌­دیدگی را بگیریم. آسیب­‌دیدگی بتن تنها محدود به ترک‌­های بزرگ نیست بلکه مواردی نظیر شوره زدن، تاول زدن، پوسته شدن، تابیدگی و تورق را نیز باید جزو اشکالات یک سطح بتنی بدانیم.

در مرحله بعد، باید بتن آسیب‌­دیده را ترمیم کنیم. مهم­ترین روش­‌های ترمیم بتن عبارت­‌اند از:

  • تزریق اپوکسی به محل آسیب­‌دیدگی
  • جا زدن ملات خشک در محل بروز آسیب
  • حفاری بتن دارای ترک عمیق تا عمق ترک و پوشش دوباره سطح
  • دوخت بتن با سوزن­‌های فولادی
  • اجرای یک لایه روکش روی بتن آسیب­دیده
  • شیار و درزبندی به کمک مواد مناسب مانند چسب بتن
  • سنگ‌­زنی بتن
تقویت بتن آسیب دیده

جمع­ بندی

بتن یکی از مقاوم­ترین مصالح موجود در صنعت ساختمان است که مقاومت و تحمل وزن آن نیازی به تعریف ندارد. با این وجود، گاهی بتن هم نیاز به تقویت دارد. افزایش وزن سازه، مشکلات اجرایی و ایرادات محاسباتی در طراحی سازه از جمله دلایلی هستند که نیاز به تقویت بتن را آشکار می­‌کنند. روش­‌هایی از جمله سازه‌­های فولادی، پلیمرها، افزایش ابعاد و الیاف تقویتی به ما کمک می‌­کنند تا بتنی با تحمل وزن بالاتر داشته باشیم.

فهرست موضوعات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *